Güneş üzerindeki aktif bölge (Güneş lekesi) AR3675 kaynaklı X8.7 seviyesinde çok şiddetli güneş patlaması meydana geldi;
Bu patlamanın kaynağı leke güneşin öbür tarafına geçmek üzere olması ve dünyaya dönük olmaması (Namlu pozisyonu) doğrudan ve CME etkisi görece düşük kaldı. Ancak bu patlama son 10 yıldaki ve aktif döngüdeki en şiddetli güneş patlaması olarak kayıtlara geçti.
Bu aktif bölge 14 gün boyunca güneşin öbür yüzünde kalacak. İlgili bölge manyetik olarak sönümlenebilir veya daha şiddetli olarak Haziran’ın ilk günlerinde belirebilir. Bu sefer yeni bir sayı (AR kodlu) alarak varlığını devam ettirebilir.
Son 20 yıldaki şiddetli güneş patlamaları;
4 Kasım 2003: X28 – Bu patlama, kayıtlara geçen en güçlü güneş patlamasıdır ve birçok uydu sensörünü bozmuştur (European Space Agency).
28 Ekim 2003: X17.2 – Oldukça şiddetli bir patlama olup, 2003’ün “Halloween fırtınaları” sırasında gerçekleşmiştir (Space.com).
7 Eylül 2005: X17 – (Space.com).
6 Eylül 2017: X9.3 – Bu patlama, son on yılın en büyük patlamalarından biridir ve güneş döngüsünün aktif bir döneminde meydana gelmiştir (SpaceWeather).
Kaynak: NOAA, LMSAL, Solarmonitor.org
|
____ Innovation Science Labs ____
|