Güneş Lekesi 10486, lekenin yapığı patlamanın NASA’nın SOHO uydusu üzerindeki LASCO, MDI ve EIT kameraları ile görüntülenmesi
Güneş patlaması, Güneş lekelerini oluşturan manyetik ilmek üzerindeki plazmanın, manyetik konfigrasyon değişimi nedeniyle ani olarak salınması ile oluşur. İlk gözlemlenen Güneş patlamaları, Güneş üzerinde görünür bölgede ani olarak gerçekleşen lokal parlamalar olarak tarif edilmiştir.
Patlamaların oluşturduğu elektromanyetik ışınım spektrumun geneline yayılmaktadır. Yani ışınım, görünür, UV, X ve ışınımına kadar ulaşır. Bunun yanında plazma salınması da gerçekleşir. Yüklü parçacıklar patlamanın şiddetine bağlı olarak günler hatta saatler içerisinde Dünyaya ulaşabilir.
Örneğin 1989 yılındaki jeomanyetik süper fırtınaya sebep olan Güneş lekesi patlamasından 17 saat 40 dakika sonra parçacıklar Dünyaya ulaşmıştı.
Güneş Patlamalarının Sınıflandırılması
Bir Güneş patlaması meydana geldiğinde, elektromanyetik spektrumda, radyo dalgalarından gama ışınlarına kadar uzanan bir bant üzerinde ışınım yayınlanır.
Güneş patlamalarının en iyi sınıflandırma metodu X-ışını şiddetine göre yapılmaktadır. Burada 1 – 8 Angstrom dalgaboyu aralığındaki pik şiddetine göre 5 kategori oluşturulmuştur. Yukarıdaki şekilde, NOAA Güneş parlamalarının sınıflandırması görülmektedir.
SINIF Pik (W/m^2) 1 ~8 A○
B I < 10-6
C 10-6 < = I < 10-5
M 10-5 < = I < 10-4
X I > = 10-4
Sınıflandırma her bir sınıfın 0-9 arası alt sınıfa bölünmesi ile hassasiyeti arttırılır. Örneğin; A1 – A9, X1 – X9.
Kaynak: Haziran 2007-Haziran 2008 dönemindeki güneş aktiviteleri ve dünyaya olan etkilerinin incelenmesi. / Nazım Karadağ
|
____ Innovation Science Labs ____
|